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Regulation of the Sale
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Honorable John T. Robinso
State’s Attorney, Moultrie unt
Moultrie County Courthouse
Sullivan, Illinois 6

Dear Mr. Robinson:

I have yaqul jherein you inquire whether a

For the rea 2inafter stated, it is my opinion that a
non-home-rule county is not authorized to édopt such an ordi-
nance and, further, that a non-home-rule county’s regulation of
the sale and use of fireworks is limited to the granting of

permits for supervised public displays of fireworks.
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The sale of fireworks is governed by section 2 of the
Fireworks Use Act (Il1l. Rev. Stat. 1989, ch. 127 1/2, par. 128)
and section 13.1 of the Fireworks Regulation Act of Illinois
(I1l. Rev. Stat. 1989, ch. 127 1/2, par. 113.1) which provide,

in pertinent part:

"§ 2. Except as hereinafter provided it
shall be unlawful for any person, firm,

co-partnership, or corporation to knowingly
possess, offer for sale, expose for sale, sell at
retail, or use or explode any fireworks; provided
that city councils in cities, the president and
board of trustees in villages and incorporated
towns, and outside the corporate limits of
cities, villages and incorporated towns, the
county board, shall have power to adopt reason-
able rules and regulations for the granting of

permits for supervised public displays of
fireworks. * * *

* % * No permit shall be required, under
the provisions of this Act, for supervised public
displays by State or County fair associations.

* % %

Possession by any party holding a certifi-
cate of registration under ’The Fireworks
Regulation Act of Illinois’, filed July 20, 1935,
or by any employee or agent of such party or by
any person transporting fireworks for such party,
shall not be a violation, provided such posses-
sion is within the scope of business of the
fireworks plant registered under that Act."

"§ 13.1. * * * Nothing in this Act shall be
construed to prohibit any resident wholesaler,
dealer, or jobber to sell at wholesale any
fireworks as are not herein prohibited; or the
sale of any kind of fireworks provided the same
are to be shipped directly out of the state; or
the use of fireworks by railroads, public utili-
ties, public and private carriers or other
transportation agencies for signal purposes or
illumination, or the sale or use of blank
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cartridges for a show or theater, or for signal

or ceremonial purposes in athletic or sports

events, or for use by military organizations."

(Emphasis added.)

It is well established that where there are two
statutes, one of which is general and designed to apply to
cases generally, the other being particular and relating only
to one subject, the particular provision must prevail and be

treated as an exception to the general provision. (Bowes v.

City of Chicago (1954), 3 Ill. 24 175, 205.) Section 2 of the

" Fireworks Use Act is a general prohibition against the sale and
use of fireworks with three specific exceptions: (1) persons
who hold permits issued by local governmental units for
supervised public displays; (2) parties holding a certificate
of registration for a fireworks plant; and (3) public displays
by state or county fair associations. Section 13.1 of the
Fireworks Regulation Act of Illinois is a particular provision
which allows sales at wholesale of such fireworks as are not
"herein prohibited", sales of fireworks for shipment out of the
State and excuses certain other specified acts which might
otherwise constitute a violation thereof. Accordingly, the
particular authorization of section 13.1 should be viewed as
creating an additional exception to the general ban imposed
upon fireworks by section 2.

The statutes cited above clearly show a legislative

intent to create a minimum, uniform State standard for
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fireworks regulation. This is evidenced by the fact that the
Office of the State Fire Marshal has been given the power to
adopt rules and regulations for the enforcement of the provi-
sions of both Acts. (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 127 1/2, pars;
122, 130.1.) Pursuant to statute, county regulation of the
sale and use of fireworks is limited to the adoption of regula-
tions governing the granting of permits for supervised public
displays of fireworks.

In your letter, you refer to section 24 of the
Fireworks Regulation Act of Illinois (Ill. Rev. Stat. 1989, ch.
127 1/2, par. 124) which provides, in pertinent part:

. "The provisions of this Act shall not be

construed or held to abrogate or in any way
affect the power of cities, villages, and

incorporated towns to requlate, restrain and
prohibit the use of fireworks, firecrackers,

torpedoes, Roman candles, skyrockets and other

pyrotechnic displays within their corporate

limits. * * *" (Emphasis added.)
Section 24, by its express terms, is applicable only to
"cities, villages and incorporated towns". Therefore, since
counties are not within the purview of this section, it cannot
serve to expand the powers of counties in this regard. More-
over, I note that section 24 of the Fireworks Regulation Act of
Illinois, in any event, does not appear to empower municipali-
ties to adopt a less restrictive regulatory scheme than author-

ized by State law, but only to enact more restrictive regula-

tions. (See e.g. 1979 Ill. Att’y Gen. Op. 129, 130-31, wherein
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Attorney General Scott construed the terms "prohibit" and
"regulate" in a similar statutory context.)

It is well established that non-home-rule counties can
exercise only those powers which are expressly delegated by the
Constitution or by statute or those which arise by necessary
implication from expressly granted powers. (Heidenreich v.
Ronske (1962), 26 Ill1l. 24 360, 362.) Therefore, it is my
opinion that a non-home-rule county may not adopt an ordinance
allowing the retail sale, or possession or use of fireworks
generally. Such counties are limited solely to the adoption of
regulations governing the granting of permits for supervised
public displays of fireworks. Because of my response to your

first question, there is no need to address your second inquiry.

Respectfully yours,

AW

ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL




